Takaisin

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Sipritellen!



Tänään vietettiin Siprin tai Sipin eli Sihverin päivää kirpeässä pakkassäässä. Vanhan kansan merkkipäivät -kirja kertoo, että uskomusten mukaan Siprin päivän säästä pystyy ennustamaan tulevan kevään ja kesän kelejä: tuulinen päivä ennusti, etteivät kasket pysy kesällä hallinnassa, mutta suojasää ja lämmin ilma lupailivat aikaista kevättä.

"Jos tuuli Siprin päivänä lennättää lunta reenraiteen yli, 
niin kyllä kesälläkin lentää tuli metsässä ojan yli."
"Jos Sipretin päivänä suojasää, niin toukokuun alkupuolella 
jo maassa ruohoa ja puitten lehdet hiirenkorvan kokoisia."
"Kun kana saa Sihverin päivänä kulpasta räystään alta vettä, 
niin härkä Maariana (25.3.) ojasta." 


Kevättä rinnassa.


Siprin päivänä myös sisäruokinnassa talven yli olleet siat ja kanat päästettiin ulos ruokaa etsimään.

"Sipristä sika seinustalle, kynttilästä kukko tunkiolle."
"Kana sanoo: Ruoki minua Sihverin päivään, heitä sitten hännästä hangille."

Tämä Siprin päivä ei ennustanut meidän mäelle kovin lämpöistä kevättä: pakkasta oli rapiat 15 astetta, joten olisi kana-paralla ollut vaikeuksia saada räystään alta juodakseen. Ja koska meidän talosta ei VIELÄ löydy kanoja tai sikoja, joita olisi voinut hännästä hangille viskoa, niin täytyi tyytyä noihin hereford-emoihin.




Meidän 19 kohta poikivaa emoamme ovat viettäneet tämän talven ulkoruokinnassa jaloittelutarhassa. Ulkoa nämä ovat siis saaneet ateriansa tähänkin asti etsiä, mutta Siprin päivän kunniaksi päätimme tarjota vähän isomman alan ruuanetsintään ja päästimme emot lehmihakaan parin heinäpaalin kimppuun. Hännästä viskomiseen nuo herefordit ovat vähän turhan kookkaita, joten saivat vielä tämä kerran käyttää omia jalkojaan... Tässä teille hieman tallenteita tunnelmista.






Vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Hiukan hirvitti, koska joukossa on myös ihan kohta poikivia mammoja. Koirakin huitelee mukana.

Tytöt rauhoittuivat kuitenkin aika nopeasti syömään. Takaisin jaloittelutarhaan ei sitten enää joudettukaan ennen kuin vasta auringon laskiessa. Nyt kaikki makoilevat hallissa väsyneenä päivän riehumisesta. Huomista odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti